Kansainvälistä vapaaehtoisten päivää vietetään vuosittain joulukuun 5. päivänä. Surevan kohtaaminen -toiminnassa on mukana yli 100 vapaaehtoista Surujärjestöjen kokemusasiantuntijaa, jotka puheenvuoroillaan tukevat ammattilaisia, opiskelijoita ja vapaaehtoisia kohtaamaan läheisensä menettäneitä. Kokemuspuheenvuorot ovat vaikuttavia kuulijoilleen, mutta niillä on myös suuri merkitys kokemusasiantuntijoille itselleen. Vapaaehtoisten päivänä Surevan kohtaaminen -toiminta haluaa lähettää lämpimät kiitokset kokemusasiantuntijoille arvokkaasta vapaaehtoistoiminnasta.
Vertaistuki on surussa rinnalla kulkija
Puheenvuorojen lisäksi monet Surevan kohtaaminen -toiminnan kokemusasiantuntijoista toimivat oman taustajärjestönsä vapaaehtoisina ryhmänohjaajina tai vertaistukihenkilöinä. Huoma ry:n kokemusasiantuntija Jonna toimii erilaisissa vapaaehtoistehtävissä ja kertoo jokaisella tuen muodolla olevan hänelle erityinen ja tärkeä merkitys.
– Toimin ryhmänohjaajana, kokemusasiantuntijana ja vertaistukihenkilönä. Yksilötukijana minulle on tärkeintä välittäminen. Voin olla toiselle läsnä antaen aikaa ja tilaa puhua. Saan siitä valtavasti voimia myös itselleni. Ryhmätoiminnassa tärkeintä on puolestaan yhteenkuuluvuuden tunne. Pidän siitä, että asioita käsitellään ryhmässä. Kun olen vertaisena mukana, autan myös itseäni käsittelemään kipeitä asioita, Jonna kertoo.
Nuoret Lesket ry:n kokemusasiantuntija Satu pitää tärkeänä kiireisessä ajassa ja maailmassa pysähtymistä, erityisesti silloin, kun on suuren menetyksen kohdanneen ihmisen kanssa.
– Omasta menetyksestä on syntynyt jotakin tärkeää ja merkityksellistä kokemuspuheenvuorojen ja vertaistukityön myötä. Toivoisin, ettei kenenkään tarvitse jäädä yksin surun tuomien elämänkriisien keskellä. Tuntuu hyvältä, jos olen vertaistuellani voinut auttaa ja helpottaa edes hitusen surevan polkua tai antaa toiselle jotakin positiivista omasta menetyksen kokemuksestani. Pidän myös tärkeänä, että erityisesti lasten suruun kiinnitettäisiin enemmän huomiota.
Nuoret Lesket ja Surunauha ry:n kokemusasiantuntija Jessica ohjaa vapaaehtoisena taideterapeuttisia suru- ja vertaistukiryhmiä. Vertaistuki on hänelle tärkeää, sillä se tarjosi valtavasti tukea myös hänelle itselleen vaikeassa elämäntilanteessa oman menetyksensä jälkeen.
– Vertaistuen äärellä saa olla kaikenlaisten tunteiden kanssa – on lupa tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Turvallinen vertaistuki ryhmässä voi olla vain hiljaista hengittämistä yhdessä. Jokainen tietää, miltä toisesta tuntuu.
Kokemusasiantuntijana voi vaikuttaa
Vapaaehtoisena toimimisen taustalla on myös halu lisätä ammattilaisten tietoa eri menetyksen kokeneiden kohtaamisesta. Kokemuspuheenvuorot ovat myös vahva vaikuttamisen keino.
-Jo silloin, kun suru kuristi, enkä vielä nähnyt elämän voittavan, halusin päästä omalta osaltani vaikuttamaan ammattilaisten tapaan kohdata meitä henkirikoksen uhrien läheisiä. Oman kokemukseni jakaminen eri organisaatioille mahdollistaa tiedon liikkumisen. On tärkeää käsitellä niin hyviä kuin huonojakin kohtaamisia ja kertoa mitä me läheiset kaipaamme. Haluan välittää tietoa ammattilaisille, että on tärkeää olla läsnä, kuunnella ja vähentää läheisen kuormaa, ettei jätä läheistä yksin, Jonna Huoma ry:stä toteaa.
Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n kokemusasiantuntija Iina pitää tärkeänä jakaa kokemustietoa opiskelijoille sekä terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisille.
– Koen arvokkaana, että voin omalta osaltani olla vaikuttamassa siihen, millaisia terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisia tämän päivän opiskelijoista tulee. Jaan kokemustietoa omista kohtaamisistani ammattilaisten kanssa, vakavasti sairastuneen lapsen vanhempana sekä surevana äitinä, oman lapsen menettämisen jälkeen.
Iina kokee tärkeänä herättää keskustelua myös surusta, joka lapsen menetykseen liittyy. Kokemuspuheenvuorojen kautta myös hän kokee mahdollisuuden vaikuttaa asioihin.
-Lapsen menetykseen liittyvä suru on aihe, joka on edelleen yhteiskunnassamme melko lailla tabu. Jokainen kokemuspuheenvuoro on mahdollisuus vaikuttaa asioihin, jotka koen merkityksellisiksi ja tärkeiksi.
Myös Nuoret Lesket ja Surunauha ry:n kokemusasiantuntija Jessica pitää tärkeänä puhua omista kokemuksistaan ammattilaisille kokemusasiantuntijana.
-Sillä, kuinka menetyksen kokenut saa tiedon kuolemasta, on valtavan suuri merkitys sille, kuinka hänen surumatkansa alkaa ja jatkuu. Samoin on tärkeää, kuinka kuolemasta puhutaan saattohoidossa kuolevalle ja hänen läheisilleen – lempein ja rehellisin sanoin, piiloutumatta diagnoosien taakse.