This post is also available in: Suomi (Finska) English (Engelska)
DEN SÖRJANDE PÅ ARBETSPLATSEN
Hur och varför bör en organisation förbereda sig inför de förluster som de anställda råkar ut för?
Varför är det viktigt för organisationen att beakta sörjande anställda?
Hur kan organisationen förbereda sig inför de anställdas personliga kriser?
Hur agera om en arbetskamrat dör?
En arbetskamrats död berör hela arbetslaget och kan orsaka att hela verksamheten på arbetsplatsen tillfälligtvis stannar upp. Händelsen kan skapa chock och sorg hos de anställda, liksom oro för hur arbetet i fortsättningen ska ordnas. Vid ett dödsfall som berör arbetslaget, rekommenderas professionell hjälp så att situationen kan lösas. På grund av detta kan arbetsplatsens chef eller HR-personal vara i kontakt med företagshälsovårdstjänster, genom vilka det blir möjligt att få hjälp av exempelvis en arbetspsykolog.
Hur beakta den anställda före återkomsten till arbetet?
Organisationen bör beakta den förändrade situationen hos de anställda så fort den kommer till känna. En närståendes död kan vara väldigt plötslig eller en som man känt till i förväg. En anställd kan bli borta från arbetet redan innan den närstående dött för att exempelvis delta i palliativ vård.
Ta del och fråga vad den sörjande behöver
Sjukledighet och andra typer av frånvaro
Behovet av sjukledighet efter en närståendes död är väldigt individuellt. Vissa behöver en lång sjukledighet för att förmå arbeta igen, medan andra vill återvända till arbetet väldigt snart. Ofta hjälper återkomsten till arbetet med rehabilitering, eftersom den innebär en återvändo till “det normala livet” efter en kris.
Det är bra för arbetsgivaren att uppmuntra och stöda den sörjande i att återkomma till arbetet, men å andra sidan är det viktigt att visa förståelse gentemot frånvaro.
Arbetsgivaren bör säkerställa att den sörjande har tillgång till företagshälsovårdstjänster, och att sjukledigheter avtalas tillsammans med den anställda och företagshälsovården. Den sörjandes egen upplevelse av sin egen arbetsförmåga är i nyckelposition.
Sjukledighet kräver en diagnos ställd av läkare. Tyvärr leder därför en tillfällig oförmåga att arbeta orsakad av förlust ofta till felaktiga depressionsdiagnoser.
Det är bra för arbetsgivaren att fundera på riktlinjerna för hur man kan möjliggöra en anställds frånvaro vid exempelvis palliativ vård. Det är bra att ha ett giltigt principbeslut på arbetsplatsen gällande den anställdas möjlighet att delta i en närståendes palliativa vård, om hur man bör agera i dessa situationer, eftersom behovet av palliativ vård förväntas öka i Europa under de närmaste åren, framkommer det på Duodecims hemsida God medicinsk praxis, där det även finns mer information om palliativ vård.
Hur stöda den anställda vid återkomsten till arbetet?
Vad om den sörjande är redo att återvända till jobbet men inte är fullt förmögen att arbeta?
Det lönar sig att stöda den sörjandes återkomst till arbetet, även om den sörjande inte genast skulle vara redo att arbeta i samma uppgifter och i samma takt som före det skedda. Det finns många sätt med vilka man kan hjälpa den sörjande att återanpassa sig. Sätten är tillfälliga: återvändon till ett normaltillstånd bör göras kontrollerat och i en takt som passar den sörjande.
Hur stöda den sörjandes arbetslag?
Såhär kan arbetslaget förbereda sig inför en sörjande som återvänder till arbetet:
Chef, glöm inte dina egna resurser
Hur stöda den sörjande på lång sikt?
Effekterna av en närståendes död på en anställds liv är långtgående. Ofta slutar man beakta den sörjande alltför tidigt.