Tampereen yliopiston juhlasalissa lähes kaikki pyyhkivät kyyneleitä. Vuoden 2022 Surukonferenssin kolmas ja viimeinen kokemuspuheenvuoro on juuri päättynyt. Läsnäolijat ovat kuunnelleet liikuttuneina vanhemman puheenvuoroa kokemuksesta kahden lapsensa menettämisestä perhesurman uhreina. Salissa vallitsee lempeä arvostus kokemusasiantuntijaa ja hänen kuolleiden lastensa muistoa kohtaan.
– Siitä saa voimaa, että ihmiset ovat saman asian äärellä, myötätunnon kannattelemana, sanoittaa surukonferenssissa mukana ollut Kati, jolla on itsellään kokemus läheisen menettämisestä.
– Surukonferenssissa antoisaa on se, että ihmiset kokoontuvat yhteen tärkeiden asioiden äärelle, toteaa surukonferenssiin osallistunut Surunauha ry:n ryhmänohjaaja Anne.
Lue lisää: Pyydä kokemusasiantuntija vierailulle
Kun kuolemaa ei voi ennakoida
Vuoden 2022 Surukonferenssin teemana oli äkillinen kuolema yhteiskunnassamme. Äkillinen kuolema aiheuttaa läheisille kriisin, jossa tarvitaan tukea. Ammattilaisten tehtävä on huolehtia, että omainen ei jää kriisitilanteessa yksin ja järjestää omaiselle apua.
– Äkillinen kuolema keikauttaa ihmisen elämän täysin, silloin tarvitaan tukea ja olkapäitä, kertoo Kati.
Myös konferenssissa pidettyjen kokemuspuheenvuorojen kautta tulee esiin elämän arvaamattomuus. Ensimmäisessä kokemuspuheenvuorossa nuorena leskeksi jäänyt kokemusasiantuntija kertoi kokemuksestaan puolisonsa äkillisestä menehtymisestä sairauskohtaukseen. Toisessa puheenvuorossa vanhemmat kertoivat vakavin äänenpainoin poikansa itsemurhasta, joka tuli kaikille läheisille täytenä yllätyksenä. Kukaan ei ollut aavistanut mitään tai varautunut pahimpaan. Kokemuspuheenvuorot koskettivat kuulijoita ja puhujia kiitettiin raikuvilla aplodeilla rohkeudestaan avautua kipeistä menetyksistään.
– Antoisinta surukonferenssissa ovat olleet kokemuspuheenvuorot, ne menevät suoraan ytimeen, Kati kiittelee.
– Mitä tahansa voi tapahtua koska tahansa. Elämää ei kuitenkaan kannata pelätä. Yllättäen voi tapahtua myös hyviä asioita, Anne summaa surukonferenssissa tulleita ajatuksia äkillisestä kuolemasta ja elämän arvaamattomuudesta.
Surevan kohtaamisessa ei aina tarvita sanoja
Surukonferenssin ohjelma koostuu niin kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroista kuin eri alojen asiantuntijoiden pitämistä Keynote-puheenvuoroista, syventävistä luennoista ja tieteellisistä sessioista. Keynote-puheenvuorossaan psykoterapeutti Sirpa Tapio kertoi, mitä hän on oppinut vuosien aikana kriisi- ja traumatyössä. Kuolemansyyn- ja väkivaltarikostutkinnan opettaja Marko Lehtoranta puhui omassa puheenvuorossaan kuolinviestin viemisestä osana poliisin virkatehtävää.
Useissa puheenvuoroissa ja luennoissa toistuvat samat ohjeet surevan kohtaamiseen. Ammattilaisen tehtävä on olla ihminen ihmisille. Olla läsnä ja osoittaa myötätuntoa. Menetys voi liikuttaa ammattilaistakin ja se saa näkyä. Vaikeissa tilanteissa ei ole sanoja, eikä niitä välttämättä tarvita, silloin voi olla hiljaa ja kuunnella, jos sureva haluaa puhua.
– Surukonferenssissa välittynyt viesti siitä, että surevaa tulee kuunnella, on tosi tärkeä, Kati toteaa.
Tutustu surukonferenssin 2022 luentomateriaaleihin ja abstraktikirjaan
Suru ei tapa
Surukonferenssissa ollaan yhdessä elämän perimmäisten kysymysten äärellä. Monet puheenvuorot tekevät kuulijoihin pysyvän vaikutuksen. Surukonferenssin tavoitteena on lisätä tietoisuutta surusta, surevan tukemisesta ja tutkimustiedosta sekä tarjota mahdollisuus vuorovaikutukseen.
– Surukonferenssissa on onnistuttu yhdistämään kokemustieto ja asiantuntijatieto, kokonaisuus palvelee niin menetyksen kokeneita kuin ammattilaisia, Kati vastaa, kun kysyn, ketkä hyötyisivät Surukonferenssiin osallistumisesta.
– Surukonferenssiin osallistumisesta hyötyisivät varmasti ihan kaikki. Suru saattaa olla tabu, mutta ihmisten on tärkeää ymmärtää, että suru ei tapa, Anne kiteyttää haastattelumme lopuksi.
Liity surukonferenssin sähköpostilistalle
Lue lisää: Surututkija: Nykyihminen ei tiedä, mitä tehdä läheisen kuollessa
Lue lisää: Arjen teotkin auttavat surussa